Filmnézés az alkotókkal

2019.06.21. 12:33:28 

A csütörtököt az egész estés filmek versenyében szereplő Ruben Brandt, a gyűjtő vetítése zárta, melyen a közönség hosszú tapssal jutalmazta az izgalmas akció-thrillert és a jelen lévő alkotókat. A film után Milorad Krstić egy interjúban kiemelte, hogy számára a Ruben Brandt, a gyűjtő elkészülte az igazi jutalom, minden más, így a fesztiválokon elnyert díjak is csak ráadásnak számítanak.

Ugyancsak nagy érdeklődés övezte a Kanadában élő Ishu Patel Ázsiai életek – Közelkép című fotókiállítását az Agóra aulájában. Az indiai származású animációsfilm-rendező és fotóművész elmondta a hallgatóságnak, hogy a mai „fake news” közlésére hajlamos világban ő az igazságot közvetíti és az egyszerűségre törekszik, amit viszont nagyon bonyolultnak tart. Szerinte csak állandó jelenléttel és nagyon jó megfigyelő képességgel lehet elkapni azokat a pillanatokat, amelyek a felszínről a mélybe viszik a nézőt. 


Tiborszky Péter, Ishu Patel, Baghet Iskander

A gyerekek számára a fesztivál egyik legnépszerűbb programja a Primanima Animációs Játszóház volt, ahol a gyerekek érdeklődve figyelték Patrovits Tamás animációs rendező filmkészítési tanácsait és trükkjeit. Délután a Kecskemét főterén felállított nagyszínpadon mutatkozott be a Senegal Ballett, amely a fesztivál idei díszvendégének zenei stílusát mutatta be, így az afrika ritmusokat is megismerhették az érdeklődők. 

A versenyfilmek vetítése mellett ugyancsak sokakat vonzott a 150 éves magyar–japán diplomáciai kapcsolatokról megemlékező szigetországi küldöttség köszöntése, amelyet Mikulás Ferenc fesztiváligazgató prezentált. Az eseményre a japánok fotóalbummal készültek, valamint jelen volt a Pokémon animációs sorozat és a Super Mario videójáték egyik animátora, Yoichi Kotabe is. A csütörtöki napról készült videóösszefoglaló az alábbi linken található.


Itshashi Haruko Napocska, Namiki Takashi, Mikulás Ferenc