Elkezdődött a 14. KAFF

2019.06.20. 19:31:46 

A megnyitón a TanBorEn Trió tolmácsolásában afrikai ritmusok jelezték, hogy az idei program díszvendége Afrika, amelynek képviseletében Mohamed Ghazala, a Nemzetközi Animációs Szövetség (ASIFA) alelnöke mondott köszöntőt. Az animáció professzor elmondta, hogy az afrikai kultúrában markánsan jelen van a humor és a jókedv, mely az animációs filmjeikben is tetten érhető.


TanBorEn Trio: Kerek Csombor, Madaras Zoltán Mihály, Tóth Levente

A megnyitón Krucsainé Herter Anikó helyettes államtitkár tolmácsolta professzor dr. Kásler Miklós miniszter szavait. Az EMMI irányítója a magyar kultúra erős népi gyökereit és az azt ápoló munkát dicsérte, ezzel kapcsolatban pedig külön kiemelte a Magyar népmesék sorozatot gyártó, és a KAFF-ot is szervező Kecskemétfilm gárdáját. Krucsainé a fesztivál hivatalos megnyitása után Pro Cultura Hungarica díjjal jutalmazta Sayoko Kinoshitát, a Hiroshimai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál igazgatóját, aki nagy szerepet vállalt a magyar kultúra japán terjesztésében, valamint a magyar-japán animációs együttműködés erősítésében.

Mikulás Ferenc fesztiváligazgatótól a KAFF Életműdíját vehették át az idén 50 éves Kaláka együttes tagjai, akik évtizedek óta segítik a kecskeméti rajzfilmkészítők munkáit.

 Kaláka együttes: Radványi Balázs, Becze Gábor, Gryllus Vilmos

A 16 ország alkotóit felvonultató rendezvény ünnepi megnyitóját a magyar rövidfilm első blokkjában résztvevő filmek vetítése zárta. Többek közt ebben a szekcióban volt látható A légy című kisanimációért Oscar-díjjal jutalmazott Rófusz Ferenc új filmje, Az utolsó vacsora.

A fesztivál első napjáról készült kisfilm itt tekinthető meg.