Háy Ágnes: filmek, kiállítás, workshop

„Az ember úgy érzi, nem lehet másképp filmet csinálni”

Háy Ágnes a legkonzekvensebb magyar kísérleti animációs filmes, 1969 óta több mint negyven szerzői rövidfilmet készített, és ezt a gyakorlatot a mai napig folytatja. Filmjei nagy részben non-narratív, a filmnyelv feltárására készült kísérletek. Alkalmazott technikái nem nevezhetők újnak az animációban, attól eltekintve, hogy gyurmafilm először Háy kamerája alól került ki Magyarországon. Mégis, azzal, hogy a tárgymozgatás és egyéb analóg eljárások alapkérdéseire világít rá, egyéni hangot teremt. Erdély Miklós szavaival: „az ember úgy érzi, nem lehet másképp filmet csinálni”. (RÓZSÁS Lívia)

 

RETROSPEKTÍV FILMVETÍTÉS

A KAFF programjában látható összeállítás áttekintést kíván nyújtani a ma már Londonban élő szerző eddigi, a hetvenes években a Balázs Béla Stúdióban és a Pannónia Stúdióban készített kíséreti filmjeivel indult életművéről.

Június 17., péntek,  18:00, Kulturális és Konferencia Központ / 32-es terem

 

HÁY ÁGNES RAJZINSTALLÁCIÓJA / KIÁLLÍTÁS

Háy grafikusként leginkább vonalrajzairól ismert, melyek egyszerűségükben rejtik kifejező erejüket, a kapcsolódó kiállításon nagyméretű kulissza színpadrajzai lesznek láthatók. Ráadásul a tárlaton a mozgóképeknek se leszünk híján, ugyanis egyik legújabb alkotása, A hiba ünepe egyik részét is levetítjük, melynek zenéjét az ismert angol improvizatív zenész, Steve Moyes szerezte. Továbbá bemutatjuk a Részecske kaszinó című workshop keretén belül a fesztivál alatt készült pixillációs filmet is.

Június 15–június 19., Kulturális és Konferencia Központ

Kiállítás június 16-án, csütörtökön 14 órakor Mikulás Ferenc nyitja meg.

 

RÉSZECSKE KASZINÓ / WORKSHOP

Háy Ágnes animációs filmesként szerzett tapasztalatait Vértesi Róbert fizikussal tartott Részecske kaszinó elnevezésű workshop keretein belül adja át, amelyet a KAFF-on a Szórakaténusz Játékmúzeumban fogunk megrendezni. A sokórás játék végeredményét pixillációba sűríthetik a résztvevők, akiket kortól függetlenül várunk a közös filmkészítésre. (A workshopról itt lehet többet megtudni.)

Június 16., csütörtök, 10:00, Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely

 

Háy Ágnes honlapja itt érhető el.

Háy Ágnes: Egy különc úr naplója (1972)