A KönyvtárMozi helyzete

Június 20., csütörtök 10:00, Katona József Könyvtár

 

„A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál Szervező Bizottsága 2009-ben elhatározta, hogy nemcsak Kecskeméten, hanem a város közeli településeken is levetíti a fesztivál díjnyertes filmjeit. A vetítések és azt követő beszélgetések nagyon sikeresek voltak.

A kedvező tapasztalatok arra bátorítottak bennünket, hogy 2011-ben ne csak a díjnyertes filmeket, hanem a teljes magyar versenyprogramot is elvigyük az említett 12 kisvárosba. A rövidfilmek és televíziós sorozatok megtekintése után szavaztak a nézők, és az általuk legjobbnak talált film rendezőjének a Kistérség képviselője díjat adott át a záróünnepségen.
Láttuk, hogy annak ellenére, hogy a vidéki településeken megszűntek a filmszínházak, vagy éppen ezért, továbbra is van igény a magyar filmművészet alkotásaira.
Több intézmény megkeresése után, öt évvel ezelőtt az Informatikai és Könyvtári Szövetség lett partnerünk, akik elkezdték megszervezni az 5000 fő alatti kistelepüléseken az ún. NAVA-PONTOK segítségével a kisközösségek filmklubszerű mozizását.
A programhoz az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Audiovizuális Archívum, a Magyar Nemzeti Filmalap, a Magyar Nemzeti Filmarchívum (a korábbi Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet) és a Magyar Művészeti Akadémia csatlakozott, és ezzel hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar filmművészet bekerüljön a kulturális alapellátásba.
Hol tart most a program? Erre keresünk választ a tanácskozáson.”

www.konyvtarmozi.hu

 

Mikulás Ferenc
fesztiváligazgató