40 ÉVES A PÉCSI RAJZFILMSTÚDIÓ

Június 19., szerda – június 22., szombat, Hírös Agóra / Aula

Látogatható: a fesztivál ideje alatt 10:00 – 18:00 óráig;
június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján 24:00 óráig.

 

Pécsett már az 1970-es évek elején elindult Varga Csaba vezetésével az animációs filmkészítés az akkor még amatőr Ixilon Filmstúdió keretében. A professzionális filmgyártás pedig 1979-ben kezdődött a Pannónia Filmstúdió Pécsi Műtermeként, amely a napjainkig működik magáncégként (Funny Film Kft. 1990-től, Cartoon Garage Kft. 2013-tól). A pécsi animációsfilm-készítés alapítói és meghatározó alkotói között olyan nevek vannak, mint Varga Csaba (Időben elmosódva, Valcer, Az ebéd, Auguszta-sorozat), Baksa Tamás (Nyugi, Verzió, Trombi és a Tűzmanó), Pásztor Ágnes (Hétiker szarvaskígyó), Markó Nándor (Sztárparádé). A Pécsi Műhely művészeti csoport tagjai közül  Kismányoky Károly (Martyn, Bauhaus), Ficzek Ferenc (Hátrahagyott kijáratok, Kocka), Szijártó Kálmán (Alfonshow, Sió, Egyensúly a természetben) munkássága fémjelzi a pécsi stúdiót.

A nyolcvanas években két budapesti rendező is csatlakozott a pécsi filmgyártáshoz, Szabó Sipos Tamás (Magyarázom a mechanizmust, SI-mértékegység, Családi és egyéb körök), illetve a Papucs és sárkány társrendezőjeként, az Idő urai, illetve a Félix, a macska technikai rendezőjeként ismert Hernádi Tibor

1990-től Baksa Tamás és Hernádi Tibor vezetésével olyan sorozatok készültek Pécsett, mint a Repülő bocsok, Bingo és Bessi, a Spirou & Fantasio vagy a Rubbish the Cat, illetve a jól ismert Red Bull-reklámok, valamint olyan egész estés filmek, mint a Vacak, a hetedik testvér vagy a Mikulás és a varázsdob.

2012-ig, 16 éven keresztül Hernádi Tibor művészeti irányításával készültek a következő produkciók: Ned’s Newt, Little Lulu (Cinar Productions), Fantasztikus repülés (Two Sides Television Ltd.), Félix a nyúl, Babar és Pettson & Findus (Loonland Stúdió). A Red Bull energiaital rajzolt reklámfilmjei – az eredeti, hagyományos technikát megtartva – 2013 óta a Cartoon Garage stúdióban készülnek.

E rövid összefoglalóból és a jubileumi év emlékére összeállított kiállításból is látható, hogy a pécsi stúdió jelentős szerepet tölt be a magyar animációs filmkészítés történetében.

 

Összeállította: Total Art Egyesület
Kurátorok: Kardos Andrea és Baksa Tamás
Arculat: Grafit Stúdió
Kivitelezés: Predig Kft