CSÁKI László: LETÖRÖLT RAJZOK 3.0

Megnyitó: június 19., szerda 15:00, Kápolna Galéria
A kiállítás megnyitja: Tillmann J. A. filozófus, esszéista, egyetemi tanár

Látogatható: munkanapokon 13:00 – 17:00 óráig;
június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján 24:00 óráig.

 

A fekete táblára húzott fehér vonalak mozdulatsora mentén aláhullik a finom por. A rajzok csak rövid ideig láthatók, később törölni kell őket, hogy új jeleneteknek, eseményeknek adják át a helyet. Skiccek. Fázisok. Jegyzetek. A főművek készítése közti szünetek. Az élet ezekből az apró, mégsem jelentéktelen részletekből tevődik össze.
 

Csáki László Balázs Béla-díjas dokumentum- és animációsfilm-rendező, képzőművész elsődleges médiuma a mozgókép. A 2015–2019 közötti időszakban készült Letörölt rajzok | Erased Drawings című fotósorozat olyan analóg, fekete-fehér nagyításokból áll, melyeken az animációs munkák szüneteiben készült krétarajzokat dokumentálta. A rajzok, már-már a fotográfiai snapshotokkal, a privátfotók témáival, a mindennapokból kiragadott élmények mintáival mutatnak hasonlóságot: hétvégék, a kerti munka eszközei, a mindig javítgatásra váró víkendházban összegyűjtött, mindenki számára ismerős „jó lesz még valamire” tárgyak, a szalámi rúd a sarki kisboltból. De a táblára kerülnek a tévéből, rádióból látható és hallható közéleti események és a kis színes hírek is; az ismert zenészek gyerekkori, fabrikált eszközökből készített első hangszerei; no és a foci, amely bárhol játszódik is, sosem választható el a sörtől és a szotyitól.

 

Csáki László: A sör és a foci titkos kapcsolata

Csáki László: Tudok egy rövidebb utat!

Csáki László: Lovasi András első gitárja

 

A Letörölt rajzok | Erased Drawings csak fotó formájában létező munkák, melyek a hétköznapi eseményekből építkezve mutatnak meg egy életszemléletet, és fogalmaznak meg egyfajta társadalomkritikát. A témák bár tűnhetnek jelentéktelen, mellékes eseményeknek, azonban a jelenetek ismerőssége okán mind magunkra, mind a posztszocialista valóságunkra egyaránt ráismerhetünk. A képek címei hozzásegítenek az értelmezéshez, melyek közül kiemelhetjük azt, hogy mindezek „eseménytelen, de művészileg fontos” pillanatok.

(Gellér Judit kurátor)

 


Csáki László Balázs Béla-díjas dokumentum- és animációsfilm-rendező, képzőművész. 1977-ben született Mosonmagyaróváron. Mesterdiplomáját 2002-ben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) média design szakán szerezte, jelenleg ugyanitt folytat DLA tanulmányokat. 2003 óta vesz részt a művészeti oktatásban: a MOME mellett a Krea Művészeti Iskolában és a Budapesti Metropolitan Egyetemen is tanít. Tagja a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületnek. Munkáit több díjjal is elismerték, Ebolaj (My Name is Boffer Bings) című filmje elvitte a 11. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál Nagydíját, Bádogváros című filmjével kiérdemelte 41. Magyar Filmszemlén a legjobb dokumentumfilmnek járó Ember Judit-díjat; Darazsak, ludak, körtefa című filmje pedig az 51. Oberhauseni Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál díjazottja volt. 2001–2003 között Derkovits Gyula Képzőművészeti Ösztöndíjat nyert. 2001 óta állít ki rendszeresen egyéni és csoportos, magyar és nemzetközi kiállításokon. Művei magán- és közgyűjteményekben egyaránt megtalálhatók.