YAMAMURA KOJI

Yamamura Kôji japán filmrendező 1964-ben született Nagoyában. Első filmjét 13 évesen készítette. A Tokyói Zokei Egyetemen diplomázott festő szakon, majd háttérfestőként helyezkedett el a Mukuno Stúdiónál. A stúdiót otthagyva előbb szabadúszó lett, majd 1993-ban megalapította saját céget  (Yamamura Animation). Gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt készít animációs filmeket. Emelett reklámfilmeket rendez, valamint rajzolóként és könyvillusztrátorként is dolgozik. Munkáiban egyaránt használ gyurmát, fotókat, színes ceruzarajot és tusrajzot. Filmjeit az elmúlt évtizedben számos jelentős díjjal ismerték el. 2002-ben Fej-hegy című kisfilmjét Oscarra jelölték, valamint több neves animációs filmfesztivál fődíját is elnyerte, töbebk között a 2003-as annecy-i és zágrábi, valamint a 2004-es hiroshimai fesztivál fődíját is. 2007-ben az Egy falusi orvos c. rövidfilmje elnyerte az Ottawai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál fődíját. 2011-ben a Kanadai Nemzeti Filmalappal (NFB) közösen készítette a Muybridge zsinórjai c. alkotást, amely számos díjat nyert Japánban, Európában, valamint Észak-Amerikában is. Filmjei összesen több mint 60 nemzetközi díjat nyertek, és világszerte több retrospektív vetítésen mutatták be őket.

Jelenleg Yamamura a japán animációs közösség aktív tagja. Az Nemzetközi Animációs Egyesület (ASIFA) japán tagozatának igazgatósági tagja. 2004 óta egykori alma materében, a Tokyo Zokei Egyetemen, 2008 óta pedig a Tokiói Művészeti Egyetem film és új media szakán tanítja a jövő animációs nemzedékét.

FÜGGETLEN JAPÁN ANIME – Yamamura Kôji retrospektív

Június 25. csütörtök 13.00, Malom mozi / 2

Yamamura Koji nemzedékének legkiválóbb egyénisége, akinek a munkáiban a japán független animáció sokfélesége és művészi jellege leginkább megmutatkozik. A 80-as években kísérleti animációkat készítette, majd a 90-es években leginkább rendelésre dolgozott, elsősorban a televízió számára készített gyerekeknek szóló rajzfilmeket. A 2003-as Oscar-jelölésig jutó Fej-hegy című filmje óta elsősorban felnőtteknek szóló fesztiválfilmeket rendez. Legtöbb animációs rövidfilmjét kézzel rajzolja. Filmjei az időről, térről és az emberről szóló humoros, groteszk meditációk.