Papó zenedéje és az Etnofon Zenei Társulás

Zenés vetítés Weöres Sándor születésének századik évfordulóján

Június 22., szombat, 16.00, Otthon mozi (GYEREKEKNEK!)

Tudod mi az a koboz? Láttál már dorombot? Hallottad már a dudát vagy a tekerőlantot? Tudod milyen hangja van a cimbalomnak?

Papó zenedéjében megismerheted mindezen különleges hangszereket és még sokkal cifrábbakat is! Papó, azaz Nagyapa mesél a régi, falusi zenélési alkalmakról, a zene gyógyító és jobbító szerepéről, miközben mondókákat, dalokat és történeteket idéz különbnél különb, réges-régi zeneszerszámokról.

A mesés koncertet a különleges hangszereken túl Keresztes Dóra játékos animációs filmjei teszik még színesebbé. Keresztes Dóra grafikai világa olyan kedves mesekönyvek és verseskötetek lapjairól lehet ismerős, mint Weöres Sándor, Móricz Zsigmond, Kormos István, Nemes Nagy Ágnes, Buda Ferenc vagy Kányádi Sándor. (Richly Zsolt rajzfilmrendező Keresztes Dóra művészetéről írt gondolatait itt lehet elolvasni.)

És hogy ki Papó? Papó, azaz Kiss Ferenc, az Etnofon Zenei Társulás életrehívója. Az Etnofon Zenei Társulás 1994-ben alakult Kiss Ferenc kezdeményezésére, aki azt megelőzően a nagy múltú és világhírű Kolinda és Vízöntő együttesek egyik meghatározó személyisége volt.Társaival olyan markáns, autonóm zenei stílust alakított ki, mely a modern ember bonyolult élmény- és érzelemvilágát tükrözi, de kihallhatók belőle egy ősibb, „édeni” létforma fontos üzenetei is.Dalaik, hosszabb lélegzetű kompozícióik minden esetben a tradicionális magyar folklór motívumaira épülnek, így a korszerű elektronika használata mellett nagyon fontos szerepet kapnak muzsikájukban az akusztikus népi hangszerek, a tradicionális játék- és díszítéstechnikák.

A zenekar tagjai és hangszereik:

Babos Károly – ütőhangszerek
Bolya Mátyás – koboz, oud, citera
Huszár Mihály – basszusgitár, ének
Kiss Ferenc – hegedű, ének
Küttel Dávid – szintetizátor, harmonika, ének
Szokolay „Dongó” Balázs – fúvós hangszerek

www.etnofon.hu

Vetítési program:

Aranymadár (Pilinszky János elbeszélő költeménye alapján, 1989)
Holdasfilm (Weöres Sándor és Pásztor Béla versei alapján, 1979)
Garabonciák (1985)
Egyedem-begyedem (2005)
De profundis (2002)